Idén július 1-től változik a törvény és a katásoknak is azonnal be kell küldeniük minden belföldi adóalany részére kiállított számlát a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak (NAV). Sokan már most áttértek online számlázásra, és rengeteg a kérdés a változásokkal kapcsolatban.

„Ügyfélszolgálatunkon egyre több a katás vállalkozásokkal kapcsolatos kérdés, különösen azóta, hogy tavaly elfogadták az adatszolgáltatási kötelezettség kibővítéséről szóló törvényjavaslatot. Még mindig sok a tévhit, a félinformáció és a jogszabályok téves értelmezése miatti bizonytalanság” –mondta Sárospataki Albert a Billingo online számlázó ügyvezetője.

Ötszázezer forint lehet a mulasztási bírság

Mint az már köztudott, a bejelentést egy számlázó programmal automatizálva vagy az adóhatóság felületén manuálisan feltöltve lehet megtenni. Az utóbbit választó katásoknak ez jelentős adminisztrációt jelentene, amit várhatóan a könyvelők sem fognak átvállalni tőlük. Emiatt is választják most egyre többen az online számlázást.

„A Billingo már tökéletesen felkészült a NAV adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére. A számlázó és a NAV rendszerének összekötéshez összeállítottunk egy segítő anyagot, ami lépésről lépésre végigvisz a teendőkön. A beküldésre kötelezett számlákat a rendszer ezt követően automatikusan küldi majd a NAV-nak. Ezzel nemcsak az adminisztráció csökkenthető, de az akár félmillió forintos mulasztási bírság is megelőzhető” – nyilatkozta Sárospataki Albert.

Rengeteg a félreértés és a téves információ

Sokan gondolják, hogy csak havonta egymillió forintot lehet számlázni, de az is gyakori tévhit, hogy 12 millió forint feletti bevételnél már nem lehet katázni. A törvény úgy rendelkezik, hogy az „adómentes” – azaz negyven százalékos adót nem kell fizetni – bevétel határa egymillió forint és a tételes adó fizetésével érintett hónapok számának szorzata. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy hónapban nem lehet többet számlázni egymillió forintnál.

„Helyes értelmezésben, ha például a magánszemély augusztusban kezdett katázni, és az évből hátralévő mind az öt hónapra kell a tételes adót fizetnie, akkor a kata kerete ennek megfelelően 5x1 millió forint” – mondta Bonácz Zsolt adószakértő.