A hívások során egy gépinek tűnő hang a WHO nevében tájékoztatást ad az új koronavírussal kapcsolatban, egyben felkínálja, hogy a készülék 1-es gombjának megnyomásával bizonyos összeg ellenében megrendelhető egy „megfelelő védettséget nyújtó maszk- és fertőtlenítőszer” csomag.

Az ügyben eddig érkezett két bejelentés alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság csalás vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást.

Felhívják a figyelmet, hogy a WHO nem végez termék-árusítást sem telefonon, sem más formában. A koronavírussal kapcsolatban csak a hivatalos szervektől fogadjanak el tájékoztatást.

Kérik, hogy vásárláskor mindig győződjön meg az alábbiakról:

  • online és telefonos vásárlás esetén az eladó hitelességéről;
  • nézze meg, van-e érthető, magyar nyelvű weboldala és az biztonságos-e, reklamációs lehetőséget tartalmaz-e;
  • fel lehet-e venni az eladóval a kapcsolatot, visszahívható-e;
  • érdemes más vevők véleményét is elolvasni;
  • győződjön meg a termék eredetéről, hitelességéről ­– gyanús, ha túl olcsó;
  • fontos információ, hogy milyen egyéb költségek terhelik a vásárlást.
     

Személyes vásárlás esetén javasolják, hogy kerülje a házalókat, ne engedjen idegeneket a lakásába, a termékre szakosodott üzletben vásároljon, egészségügyi terméket csak hiteles forrásból szerezzen be, éd ha bizonytalan, forduljon előbb szakemberhez.

A koronavírussal kapcsolatod kérdései esetén a rendőrség azt kéri, keresse fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalát, esetleg hívja a 06-80-277-455 vagy 06-80-277-456 ingyenes telefonszámok valamelyikét.